mercoledì 10 aprile 2024

Insalata nizzarda - salad niçoise


Ingredienti:


200g di tonno sott’olio

200g di patate

200g di fagiolini

100g di pomodori ciliegini

2 uova sode

Olive nere

Capperi

Lattuga

Olio extravergine di oliva

Aceto di vino rosso

Sale e pepe q.b.


Istruzioni:


1. Lessa le patate finché sono tenere ma non sfatte. Scolale, lasciale raffreddare, poi tagliale a fette o a cubetti.

2. Lessa anche i fagiolini finché sono teneri ma croccanti. Scolali e raffreddali sotto acqua fredda corrente.

3. Sgocciola il tonno dall’olio.

4. Sbuccia le uova sode e tagliale a spicchi.

5. Lavare la lattuga e asciugarla.

6. Disponi su un piatto da portata la lattuga tagliata a listarelle.

7. Aggiungi le patate, i fagiolini, i pomodori ciliegini, il tonno, le uova sode, le olive nere e i capperi sulla lattuga.

8. Condisci l’insalata con olio extravergine di oliva, aceto di vino rosso, sale e pepe a piacere.



Ingredients:


200g canned tuna in oil

200g potatoes

200g green beans

100g cherry tomatoes

2 hard-boiled eggs

Black olives

Capers

Lettuce

Extra virgin olive oil

Red wine vinegar

Salt and pepper to taste


Instructions:


1. Boil the potatoes until tender but not falling apart. Drain them, let them cool, then slice or dice them.

2. Boil the green beans until tender but still crisp. Drain and cool them under cold running water.

3. Drain the canned tuna.

4. Peel the hard-boiled eggs and cut them into wedges.

5. Wash and dry the lettuce.

6. Arrange the lettuce strips on a serving platter.

7. Add the potatoes, green beans, cherry tomatoes, tuna, hard-boiled eggs, black olives, and capers on top of the lettuce.

8. Dress the salad with extra virgin olive oil, red wine vinegar, salt, and pepper to taste.


 


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